Ultimile stiri
  1. Titlu
  2. Eveniment nou
  3. Articol de test

A luat fiinta in anul 1951 cu titulatura Asociatia Sportiva Stiinta Galati odata cu infiintarea Institutului Mecano Naval.

In anul 1966 a devenit C.S. Politehnica Galati pe langa Institutul Politehnic iar in anul 1974 prin fuziunea cu As. Sp. Stiinta Invatamant din cadrul Institutului Pedagogic Galati a luat fiinta C.S.U. Galati. Si-a inceput activitatea in anul 1951 cu doua sectii :

handbal masculin in 11 si volei masculin adaugandu-se in 1953 sectiile de atletism si fotbal. Au urmat afilierea sectiilor de rugby, hochei, box, volei feminin, judo, sah si modelism (aeromodele si navomodele).

Aceste performante au fost posibile datorita extinderii unitatilor de invatamant din centrul universitar galatean.

REZULTATE

ATLETISM – Rafira Fita cea mai buna sportiva din anul 1971. Este pregatita la club de doamna Conf.univ. Stefania Constantin. Maestra a sportului, multipla medaliata la Camp.Nat., Camp.Mondiale de Cros, Jocurile Balcanice si Olimpice, la probele de 800m.p., 1500 m.p., 3000 m.p. si cros.

Nastase Liliana pregatita de asist.univ. Doru Crisan cu rezultate remarcabile din anul 1962 in probele de 110 m.g., 400 m.g., heptatlon si lungime. Confirmari cu multiple medalii la Camp.Nat. si Internationale pana in anul 1989 cand se transfera la Bucuresti.

Alti sportivi cu rezultate remarcabile : Gheorghe Zaharia – 10.000m., Marius Nicoara – cros, Laurentia Hurmuz – 100 m. si 200 m, Tarau Calin 200 m.p. si 400 m.p., Georgeta Petrea, Tarau Corina, Antipov Daniela, Tecuta Alina, Mereuta Claudiu, Buruiana Gheorghe si altii…

Pregatirea tehnica a fost preluata si asigurata in continuare de Rafira Fita, asa incat in permanenta aceasta sectia a fost fruntasa clubului.

BASCHET FEMININ – apare in anul 1955 cu antrenoarea asist. Laura Brandabur, cu rezultate pozitive doar la Camp.Universitare. Dispare in perioada 1966 – 1969 si apare la Institutul Pedagogic Galati sub indrumarea asist. Ion Scorpan, calificandu-se in div. B.

Din anul 1972 conducerea tehnica este preluata de asist. Constantin Hansa.

In anul 1973 cele doua structuri sportive (Pedagogic si Politehnica) comaseaza sub titulatura C.S.U. Galati care promoveaza in div. A – anul 1974 – unde se mentine pana in anul 1978 cand se desfiinteaza din considerente materiale. In aceasta scurta etapa dar frumoasa a baschetului feminin s-au remarcat sportivele: Radulescu Tatiana, Bolovan Gheorghita, Bunea Georgeta, Spatarescu Camelia, Sain Maria, Stroia Constanta, Dumitrescu Iulia, Rauta Rodica, Fortuna Rodica si altele…

Sectia a fost sprijinita in permanenta de conf. Gheorghe Manolescu, lectorii Ioan Stangu si Horia Dulgheru.

BASCHET MASCULIN – prima participare in anul 1950 – 1951 cu tentative de calificare in fiecare editie si reuseste promovarea in div. A editia 1957 – 1958 sub titulatura Torentul. Din acest moment sectia are un traseu oscilant in care retrogradarile si promovarile se produc aproape an dupa an, cu foarte mici exceptii, fie ca se numeste “Stiinta” din 1964 cand revine in div. A, fie “Politehnica” cand retrogradeaza in div B editia 1971 – 1972. Acelasi metronom promovare – retrogradare se mentine pana la editia 1999 – 2000 cand retrogradeaza in div. B unde activeaza si in prezent.

Cu toate aceste rezultate contradictorii au activat o serie de jucatori ce au dus greul in asigur area activitatii acestei discipline sportive pe intreaga perioada : Sarbu Enache, fratii Barsan Mircea si Grigore, Stoica Alexandru, Stanciu Dumitru, Gonczi Ludovic, Comanita Costel, Petrica Vasiliu, Baltag Aurel, Chivulescu Mircea, Moraru Constantin, Bejan Adrian, Stratan Nicolae, Cazanoschi Gelu…

Merita evidentiati antrenorii Petrica Vasiliu, Gonczi Ludovic, Baltag Aurel, Hansa Constantin, Nini Florin si Pricop Aurel care au crescut si promovat multi baschetbalisti locali.

Sectia a fost sprijinita de conf. Stanciu Dumitru, as. Coman Ion , conf. Beschia Radu precum si prof.univ. Ovid Popovici.

FOTBAL seniori – ocupa locul 7 in Camp.Regional si devine Campioana Universitara in anul 1953, locul 2 in anul 1955 cu promovare in div. C si locul 5 in anul 1956 – 1957.

A promovat in div. B (1961 – 1962), ocupa locul 7 si se mentine pana in anul 1977. In editiile 1977 – 1980 activeaza in div. C, si div. B in perioada 1979 – 1982 cand dupa retrogradare si fuzionarea cu F.C. Dunarea Galati echipa se desfiinteaza.

In anul 1965 echipa Stiinta a castigat Camp. Nat. Unversitar, iar in anul 1975 echipa C.S.U. ajunge in finala Cupei Romaniei unde este invinsa de Steaua Bucuresti cu 1 – 0, rezultat ce ii aduce participarea in Cupa Cupelor unde este eliminata de formatia portugheza Boavista Porto.

Cei mai reprezentativi sportivi ai acestei sectii au fost : Stoica Tudorel si Neagu Decebal cu performante de exceptie, dar si alti fotbalisti ce au reprezentat cu cinste culorile alb – albastru ale acestei structuri sportive : Bulancea Mircea, Pac Dimitrie, Dima Nicolae, Zgardan Adrian, Bretan Sorin, Lehadus Vasile, Marinescu Petre, Popanica Alexandru, Georgescu Eugen, Tanase Gheorghe, Enache Nicolae, Tolea Constrantin, Diaconescu Constantin, Lala Costica si multi altii…

Conducerea tehnica a fost asigurata de renumitii tehnicieni : Rusu, Iovita Iovicin, Radulescu Petre, Comsa Dumitru, Stancu Vasile, Guta Tanase, Simionescu Cornel, Hostiuc Nicolae, dar in mod special Zaharia Ion si Cojocaru Dragos sub comanda carora echipa a obtinut cele mai frumoase rezultate.

FOTBAL juniori – a activat pe acelasi traseu – Stiinta – Politehnica- C.S.U. – sub conducerea tehnica a lect. Alexandru Miron. A promovat multi juniori la echipa de seniori. A disputat finala Camp.Nat. de juniori in anul 1964 fiind invinsa de C.F.R. Cluj cu 1 – 0.

Activitatea sectiei de fotbal a fost sprijinita pe toata durata existentei de lect. Tusac Ion – in calitate de presedinte precum si celelalte cadre de conducere din centrul universitar galatean.

HANDBAL – se formeaza ca echipa in anul 1948 iar din anul 1952 devine o puternica echipa de handbal in 11 sub denumirea Stiinta Galati. Incepand cu anul 1953 se trece la handbalul in 7, activitatea sectiei este preluata de lect. Sarbu Dumitru, care se confunda in buna masura cu activitatea echipei ce reuseste promovarea in div. A in anul 1961 si se mentine in pana in anul 1967.

A fost perioada de aur a sectiei. Urmeaza un ciclu contradictoriu retrogradare – promovare din anul 1968 pana in anul 1996. In anul 2000 echipa promoveaza in Liga Nationala si participa in Cupa Europeana Challenge Cup. In anul 2002 retrogradeaza in div. A unde participa si in prezent. A fost sectia care a promovat multi sportivi la loturile nationale din care s-au remarcat : Pantea Florin, Balais Florin, Ciolan Alexandru, Padure Mihai, Samungi Valentin, Hornea Constantin, Costea Valeriu, Dogarescu George, Dimache Alexandru si cel mai mare produs al sectiei Penu Cornel.

Pe langa antrenorul Sarbu Dumitru au mai activat cu bune rezultate antrenorii : Ciolan Alexandru, Nica Cezar, Popescu Victor, Stanciu Miron si Bastiurea Eugen care au avut si meritul promovarii multor sportivi formati la C.S. Scolar. Sectia a beneficiat de sprijinul Biroului de Sectie – presedinte prof.univ. Dumitru Bogatu si vicepresedinte prof.univ. Vasilescu George precum si sponsorii Dediu Horia, Ifrim Vanghelie si Ioan Baltag.

HANDBAL feminin – apare in perioada 1957 – 1959 cu prezente la campionatele de calificare. Promoveaza in anul 1964 in div. B cand echipa era la Institutul Pedagogic – antrenor Ciolan Alexandru.

In anul 1967 echipa trece la Politehnica Galati si promoveaza in div. A. Are un parcurs retrogradare – promovare pana in anul 1980 cand echipa se desfiinteaza. S-au remarcat sportivele : Micu Georgeta, Frumuzache Sultana, Zamfirescu Alina, Sanda Toma, Mamiaca, Otelea, Ruja si asist. Ciolan Adriana care a asigurat si pregatirea tehnica a echipei alaturi de antrenorii Bosckos Elefteris, Petrica Faust si Banica Florin.

MODELISM – sectie afiliata la C.S. Politehnica cu navomodele in anul 1970 si aeromodele in anul 1971. Sectie fruntasa a clubului cu 2 instructori de valoare – Gheorghe Anghel si Nicu Bezman – care activand si la Casa Pionierilor au format juniori de perspectiva ce au asigurat in permanenta schimbul de maine al sectiei noastre. Sunt impresionante titlurile si rezultatele obtinute de sportivii acestor doua discipline la nivel national si international. Este greu la asemenea performante sa se poata face o ierarhizare a sportivilor dar totusi remarcam pe langa Bezman Nicu si Chinga Gheorghe, Mangalea Corneliu, Nicoara Vasile si Amoraritei Dan la aeromodele, precum la navomodele pe langa antrenorul Gheorghe Anghel si sportivii Botez Costica, Mitu Nicu, Postolache Eugen, Aanei Ionel si Bureschi Dan.

Dupa intrarea sectiilor intr-un con de umbra in anul 1994 se reuseste completarea loturilor cu sportivi de la sectia de juniori formati de antrenorul Lungu Tudorel si revenirea in activitate a altora creandu-se in acest fel o sectie fruntasa a clubului cu rezultate notabile in plan intern si international. Beneficiaza de tot sprijinul din partea clubului.

VOLEI feminin – apare ca echipa universitara in anul 1953 – antrenor ing. Brandabur Mihai, participa la competitii de nivel municipal, judetean si zo nal pana in anul 1964, cand se califica in div. B unde activeaza pana in anul 1974 cand promoveaza in div. A. Antrenorul lect. Valsan Traian care a preluat stafeta de la doamna Brandabur Laura,asigura conducerea tehnica a echipei pana in anul 1993 si in div. B pana in anul 1998 cand se retrage din activitate.

In anul 1999 echipa revine in div. A si este transferata in totalitate la un club privat in anul 2003, an in care clubul nostru formeaza o noua echipa inscrisa in div. A2

unde activeaza si in prezent.

A fost o sectie cu rezultate remarcabile, a ocupat in 5 editii titlul de vicecampioana (1979, 1984, 1985, 1986, 1987), a cucerit Cupa Romaniei in anul 1980, Campioana Nationala Universitara de 3 ori, locul 2 de doua ori, locul 3 de doua ori. S-au remarcat sportivele : Itu Florentina, Crina Rauta, Maria Obreja, Speranta Gaman, Doina Rusu, Carmen Cadar, Ileana Dobroschi, Daniela Draghici, Cristina Buzila, Dana Sangeorzan, Iuliana Nucu si multe altele.

Pe langa antrenorii mentionati au mai activat la echipa si antrenorii : Florin Turcanu, Felix Vararu, Mariana Moraru, Lucian Matusoiu. Echipa a beneficiat de un sprijin constant si sustinut din partea Biroului de Sectie condus de presedinte Vata Petru precum si sponsorii : Degeratu Emilian, Donel Manolache, Tataru Petre, Vasile Joanta, Baciu Petrica si in mod special Mangalea Corneliu.

VOLEI masculin – echipa are un parcurs ezitant, inerent unei noi si tinere formatii cu calificare in ctg. A in anul 1952 si retrogradare in anul 1953 cu oscilatii care se repeta identic din anul 1955 pana in anul 1983 cand retrogradeaza in div. B unde se mentine pana in anul 2000 cand reuseste din nou promovarea si la un an retrogradarea. Se modifica structura campionatului dar ciclul se repeta cu promovare in seria A1 in anul 2003 si revenire in seria A2 in anul 2004 unde activeaza si in prezent, cu tentative anuale de promovare la turneul final.

Conducerea tehnica a echipei a fost asigurata de ing. Mihai Brandabur in perioada 1951 – 1960 iar din 1961 – 1970 si 1971 – 1976 de prof.univ. Florin Balais cand echipa a obtinut cele mai mari si stralucite succese in plan intern si international fiind socotita echipa fanion a clubului, municipiului si ministerului. Au mai activat antrenorii: Fortu Victor, Scoropan Ninel, Manolescu Gheorghe, Vasile Petrisor, Prisecaru Gabriel si nu in ultimul rand prof.univ. Pacuraru Alexandru (1982 – 2001) cu merite in cresterea unor sportivi promovati de la C.S.S. la C.S.U. Galati. Este foarte greu de facut o ierarhizare valorica dar incontestabil perioada de aur de sub conducerea prof.univ. Florin Balais are prioritate si aici remarcam : Udisteanu Gabriel, Kramer George, Iorga Marius, Brandemburg Traian, Ozun Viorel, Vasile Petrisor, Szocs Iuliu completati de o alta generatie valoroasa : Dumitrescu Radu, Stere Constantin, Paduraru Cornel, Antonescu Traian, Pustiu Adrian, Sarbu Florin si ulterior Harabagiu Nicusor.

Echipa a avut un puternic Birou de Sectie cu distinsii profesori universitari George Costin si Mircea Rauta, conf. Sipos Florian si Patrasc Alexandru, lect. Vieriu Petre, precum si o serie de simpatizanti – sponsori : Piclea Gheorghe, Culache Dan, Istrate Corneliu, Mantu Spiru si Baclea Adolf sustinatorul Memorialului ‘’Florin Balais’’.

Pe langa aceasta echipa s-a format cea mai puternica scoala de arbitri de volei din care remarcam : Florin Scortaru, Emil Ududec, Cornel Gogoasa, Mirel Zaharescu, Mihai Jipa, Nicolae Dobre, Petrica Deju, Dan Delcea si multi altii cu ecuson de arbitri nationali si internationali.

HOCHEI – echipa infiintata in anul 1951 si a activat pana in anul 1956. A ocupat locul 7 la turneul final din anul 1953. S-a remarcat portarul Stafie Dan, selectionat in echipa nationala pana in anul 1958. S-a desfiintat in anul 1956 cand toti jucatorii, fiind studenti, au terminat facultatea si au primit repartitie in alte orase. A functionat ca jucator – antrenor prof.ing. Gheorghian Teodor.

JUDO – sectie afiliata in anul 1968 la C.S. Politehnica Galati si formata initial din cativa intuziasti practicanti ai acestui sport. S-a ocupat in mod special la nivel de juniori prof. Dumitrascu Dumitru, obtinand rezultate promitatoare cu sportivii: Dumitru Constrantin, Sima Gicu, Panait Ion si Danciu Florentin.

Isi inceteaza activitatea in anul 1974.

RUGBY – sectie infiintata in anul 1951 cu numele Stiinta Galati de catre studenul Praisler Anton. Echipa participa la un campionat desfasurat pe regiuni. A functionat pana in anul 1960 cand s-a desfiintat.

De remarcat ca toti sportivii absolventi ai Facultatii de Constructii Navale au organizat echipe de rugby unde si-au luat repartitie precum orasele : Constanta, Mangalia, Medgidia, Braila, Giurgiu, Turnu Severin.

SAH – sectie afiliata in anul 1962 la C.S. Politehnica sub conducerea prof. Ghita Hagiu cu sportivi autohtoni la care s-au transferat ulterior numerosi studenti, formand o echipa puternica, mai ales in perioada 1966 – 1971 cand au aliniat la start sportivi de certa valoare precum : Andreescu Marcel, Tratatovici Monel, Neofit Rodica, Iancovici D. si altii.

Echipa se desfiinteaza in anul 1972 din motive financiare dar revine dupa 14 ani in anul 1986 la initiativa prof.univ. Oprea Lucian care obtine cu fiica sa Oprea Alina locul 6 la Camp. Europene de juniori din 1991. Din aceleasi motive financiare sectia se desfiinteaza din nou in anul 1996.

TENIS DE MASA – aparitie meteorica si incompleta fara posibilitatea alcatuirii unei echipe omogene care sa faca fata unui program competitional organizat. Studentii practicanti au ramas la nivelul practicarii acestui sport in cadrul Asociatiei Studentilor.

BOX – sectie ce s-a dorit afiliata in primele faze ale constituirii asociatiei dar fara aderenti in randurile studentilor, totusi istoria remarca activitatea a 3 sportivi : Scobiola, Haret Traian si Rosler.

Lasă un răspuns